Kust- en Zee Management

“Veel mensen maken aanspraak op nationale en internationale kust-en zeegebieden. Denk maar aan natuurbeschermers, vissers, oliemaatschappijen en recreanten. De ontwikkelingen in de kustgebieden worden dan ook steeds complexer. Wel of geen 2e schiphol in zee? Hoe schadelijk zijn de gasboringen in de Waddenzee nu eigenlijk? En waar ligt de grens voor het aanleggen van grote windmolenparken langs de kust? Allemaal kwesties die in goede banen moeten worden geleid. Als kust- en zeemanager moet je dus sterk in je schoenen staan, want de belangen zijn vaak erg groot”

“Met deze bachelor kun je vele kanten op. Je werkt bijvoorbeeld bij een internationaal adviesbureau, of je manifesteert je in de milieubescherming. Daarnaast kan ook de overheid specialisten met een kust en zee achtergrond goed gebruiken. Als troubleshooter bij problemen in de visserij bijvoorbeeld. Je kunt ook carri?re maken met onderzoeken. Zo vroeg het ministerie onze studenten eens te onderzoeken wat de gevolgen waren van een weekend verbod op de garnalenvisserij.”

“Voor een projectontwikkelaar zijn mogelijkheden berekend en plannen gemaakt voor de uitbreiding van een recreatiepark. Ook kun je mee werken aan de invoering van milieu zorg systemen bij internationale olie en gaswinningmaatschappijen. Dergelijke en nog complexere dilemma?s zijn er en zullen er altijd blijven!” – iczm.nl

 

Na de studie..

Na de studie eindigt het natuurlijk niet, daar begint het pas!

Je bent afgestudeerd en je bent een competente Kust- en Zeemanager, maar wat betekend dat eigenlijk? Op deze pagina zullen afgestudeerd KZM studenten hun verhaal doen. Door dit soort verhalen hopen we een goed beeld te geven van wat Kust- en Zeemanagement te bieden heeft en wat er later in het werkveld mee gedaan kan worden. Vragen als…

  • Wat hebben afgestudeerde KZM studenten gedaan met hun diploma?
  • Wat hebben ze tot dusver bereikt?
  • Hoe hebben ze de studie ervaren?
  • en hoe kom jij daar waar je jezelf ziet werken?
 
Hopen we hiermee te beantwoorden.
 
Ben jij afgestudeerd KZM student en heb jij (of ken jij iemand met) een interessant verhaal over het afstuderen en het vinden van een baan, mail ons dan!
De afgestuurde aan het woord!
 

Leven na een interessante en leuke studie, door Harold van Oorschot (afgestudeerd 2007)

Via het netwerk wat ik had opgebouwd tijdens mijn studie was mijn afstudeerscriptie verspreid. Na enkele weken solliciteren was het script via, via bij Van Oord terecht gekomen die op dat moment Ecoshape aan het opstarten waren. De overeenkomsten tussen mijn afstuderen en Ecoshape wekte interesse en zo ben ik bij Van Oord binnen gerold. Nu ruim 4 jaar later werk ik tevreden als uitvoerder / werkvoorbereider op grote nationale en internationale projecten. Ook heb ik het Intership bij Van Oord doorlopen waar je in 1 jaar tijd het gehele bedrijf leert kennen en 2 projecten bezoekt. Mijn functie houdt in dat ik als onderdeel van een projectteam de projecten coördineer op productie, uitvoering, wetgeving, veiligheid, milieu en werkmethode. Reeds heb ik geparticipeerd in de projecten: Eko Atlantic City, Lagos, Nigeria en de haven uitbreiding Raslaffan, Qatar, Havenverdieping Itaji, Brazilië, pijpleiding constructie Rusland, Tunnelconstructie Ierland etc.

De opleiding heeft me breed opgeleid voor het werkveld daardoor ben ik aan aanvulling op projecten omdat ik verder kijk dan veel professionals terwijl die in de diepte kijken en zorgen we samen voor het goed verloop van projecten over de hele wereld.

Mocht je kiezen voor deze opleiding heel veel plezier en succes.

Mvg, Harold van Oorschot

Vissen naar Vissers, door Sarah Verroen (afgestudeerd 2009)

Ik ben tijdens de studie geïnteresseerd geraakt in de visserij, met name omdat het een tak is waar mens en natuur elkaar vinden en omdat de manier van communiceren me aanstaat. Mijn afstuderen heb ik bij het Centre for Marine Policy (CMP) gedaan waarbij mijn afstudeeronderzoek ging over de implementatie van Natura2000 op de Doggersbank, heel erg gericht op beleid. Niks voor mij, te vaag, te veel van het kastje naar de muur en op een gegeven moment zelfs zo erg dat ik het gevoel had dat de EU één groot werkverschaffingsproject was. Nu ben ik daar wel wat vanaf, maar de duidelijkheid waarmee vissers communiceren is me wel meer op het lijf geschreven. Aan boord moet je natuurlijk ook zeggen wat je bedoelt. “Touwen los” is een stuk duidelijker en veiliger dan “Wellicht zou één der bemanningsleden willen overwegen het vaartuig los te koppelen van onbenoemde steiger ten behoeve van het al dan niet vangen van aquatische organismen, mits deze niet genoemd worden in de Annexen van de Vogel- en Habitatrichtlijn, ook wel Natura2000 genoemd, danwel voorkomen op anderszins beschermde soortenlijsten, tenzij hier een aparte licentie voor is. Dit alles uiteraard met de voorwaarde dat er voldoende quota beschikbaar is, bepaald door middel van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid…” afijn, u begrijpt mij. Waar hadden we het ook alweer over?

Ik ben sinds 2010, na een kleine omzwerving, werkzaam voor het CMP en doe daar de communicatie, het organiseren van bijeenkomsten en congressen en een aantal projecten. Het leukste project is het opzetten van een Jongerennetwerk Visserij (gefinancierd uit het Europese Visserij Fonds), zoals deze ook bestaan voor de agrarische sector. Het idee hiervoor is ontstaan toen ik met een aantal jonge vissers in Noorwegen op studiereis was, en we erachter kwamen dat zoiets niet bestaan. Het is leuk om te zien dat zo’n netwerk nu echt vorm krijgt. In mijn vrije tijd ben ik vaak ook nog met de visserij bezig, of het nu om ‘een weekje mee’ gaat, of om vlaggetjesdagen en bezoeken aan de haven, ik heb het liefst een beetje zout op mijn huid. Daarnaast werk ik met de mannen van het woeste water aan een blote vissermannenkalender, die natuurlijk iedere kust- en zeestudent(e) aan de muur moet hebben als ie uit komt 😉 www.facebook.com/vissermannenkalender.